Optredens | Discografie | Bestel CD's

Ferdi Schukking (Amsterdam, 1959)

Saxofonist Ferdi Schukking is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht.
Zijn klassieke opleiding vindt z'n weerklank in het 'Delphi Saxofoonkwartet', een duo met pianiste Bea de Jong en diverse ad hoc ensembles waarin hij speelt. In zijn saxofoon soloprogramma 'De Ontmoeting' combineert hij klassieke en geïmproviseerde muziek. Tevens heeft hij een solo CD uitgebracht.
In 1989 won hij met Ingeborg van Stiphout (piano) het KRO-saxofoonconcours lichte muziek en in 1995 verwierf hij de Dordtse Jazzprijs met zijn septet 'Very Shucking'. Zijn Grapjazz ensemble 14CMS combineert jazz- en popmuziek. Het programma 'Weemoed' met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Naar aanleiding daarvan verscheen in 2000 de solo CD 'Lucht'. Als studiomuzikant heeft hij aan verschillende andere CD producties meegewerkt.
Hij speelt met 'Triosonic' hedendaagse geïmproviseerde muziek, gebaseerd op moderne compositietechnieken uit de 20e eeuwse klassieke muziek. De CD's met dit trio zijn enthousiast ontvangen door pers en publiek. In november 2002 is Triosonic op tournee geweest met pianist Michiel Braam.
Met het Roemeense 'Jazz Unit' verscheen de CD 'From Now On' en trad hij op in Roemenie en Frankrijk. Met 'Sinew' (van drummer Ruud van Helvert) in Spanje en Duitsland. De groep '4 Horns Only' (trombone, hoorn en 2 saxofoons) speelt eigen composities en 'Gemong' (met tabla-speler Sandip Bhattacharya) zoekt de confrontatie tussen twee vertegenwoordigers van de Indiase klassieke muziek en twee Nederlandse improvisatoren. 'The Cricketeers' spelen de liedjes van Walt-Disney in een jazz-sextet bezetting met zanger Marco Wetzer.
Marco heeft samen met Gabby Bakker ook de Kinderliedjes gezongen op teksten van Hans Dorrestijn.
Deze 12-toons composities zijn in 2003 opgenomen op CD.
In 2005 zijn twee DVD's verschenen met het programma 'Afscheid'. De beelden van het ballet van de zwerm spreeuwen passen goed bij de muziek van Ferdi Schukking.
In 2009 verschijnt een CD met 'Mojo Trojka' met pianist Jarno van Es en contrabassist Niko Langenhuizen. Zij participeren ook in 'Impromuda' een Tilburgs improvisatiekwartet met een aantal dansers. Met de Goudse stadsdichter Frouwkje Zwanenburg en VJ Gerda Geertens is een programma (met DVD) in voorbereiding waarin een aantal Goudse straten getoonzet worden in woord, beeld en muziek. Vanaf 2009 werkt hij samen met DJ Blokbeatzz. Daarnaast verzorgt hij regelmatig optredens in Roodbol voor de Firma van Drie, Gouda met VJ Skinfiltr8ter en DJ Geerard Labeur.
Ferdi Schukking experimenteert veel met microtonen. Hij heeft veel samengewerkt met kunstenaars, dansers en dichters. Naast de sopraansaxofoon speelt hij ook tenor-, bariton- en altsaxofoon.
Hij was 12 jaar directeur van muziekschool Voorne (Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle) en is vanaf september 2010 afdelingshoofd beeldend, dans, literatuur, muziek en theater van Kunstpuntgouda. Sinds november 2012 adjunct-directeur.
In Woerden kunnen gemotiveerde leerlingen terecht voor zowel improvisatieles als voor een klassieke muziek opleiding. Hij geeft als gastdocent vakdidactiek lessen op het Codarts Conservatorium Rotterdam. Verder geeft hij veel workshops in Rotterdam, Gouda, Woerden, Meppel, Utrecht, 's-Hertogenbosch en Acquet (Frankrijk). Hij is directeur van Stichting Workshop Orkest Rotterdam en lid van de Werkgroep Educatie van Stichting Jazz Utrecht.
Ferdi Schukkings veelzijdigheid is herkenbaar in elke solo die hij speelt. Hij weet een gevoel, dat kenmerkend is voor een specifieke compositie, te vertolken op een wijze die past bij dat moment. Zijn flexibiliteit en openheid geven zijn muziek haar vitale en speelse karakter.

U kunt contact opnemen met Ferdi Schukking.