Mojo Trojka


Mojo Trojka, CD presentatie 8 maart 2009, Paradox Tilburg.
Mojo Trojka is een jazz/instant-composingtrio, opgericht in 2006 door Jarno van Es. Het begon per ongeluk; er was een optreden waar de drummer niet bij kon zijn. Afzeggen was geen optie, waardoor de 3 musici gedwongen waren te improviseren. Dit bleek een spannende combinatie en Mojo Trojka was geboren.

In 2007 namen ze een cd op, genaamd 'Titels', waarop ze vrije improvisaties spelen, gebaseerd op titels, sferen en emoties. Deze schijf wordt in Paradox gepresenteerd aan het publiek. Intieme miniatuurtjes, sferische stukken en rauwe energie. Of zoals de spaanse schilder Joan Miro het ooit zei: 'My work should be like a poem, set to music by a painter'. Mojo Trojka dicht, musiceert en schildert.

Mojo Trojka is:
Jarno van Es: piano/Fender Rhodes
Niko Langenhuijsen: contrabas
Ferdi Schukking: tenor/sopraansaxofoon

www.myspace.com/mojotrojka


Een geluidsfragment is te beluisteren van 'Summermadness' en 'Or Tamin'.

 

Jarno van Es (Hoek/Terneuzen, 1983)

Jarno heeft vanaf zijn jeugd in Terneuzen keyboardlessen gevolgd. Hij is na zijn middelbare school aangenomen aan het Brabants Conservatorium in Tilburg om daar na één jaar electronische toetsen over te stappen naar piano lichte muziek. Hij heeft les gehad van o.a. Willem Kühne, Randal Corsen, Rob van Bavel en Jeroen van Vliet en arrangeer- en compositielessen van Maino Remmers en Willem Jeths.

Hij heeft in verschillende funk- en rock'n roll bands gespeeld en is op dit moment actief met een discocoverband (Disconspiracy) en een modern kamermuziekensemble (Free Impulse), waarmee hij regelmatig optreedt. Ook heeft hij enkele gelegenheidsoptredens gedaan variërend van openingen van exposities voor bijvoorbeeld het Textielmuseum in Tilburg tot vrije-improvisatiesessies georganiseerd door MuziekLab Brabant onder de naam Playlab.

Ferdi Schukking (Amsterdam, 1959)

Saxofonist Ferdi Schukking is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht.

Zijn klassieke opleiding vindt z'n weerklank in het 'Delphi saxofoonkwartet', een duo met pianiste Bea de Jong en diverse ad hoc ensembles waarin hij speelt. In zijn saxofoon soloprogramma 'De Ontmoeting' combineert hij klassieke en geïmproviseerde muziek.

In 1989 won hij met Ingeborg van Stiphout (piano) het KRO-saxofoonconcours lichte muziek en in 1995 verwierf hij de Dordtse Jazzprijs met zijn septet 'Very Shucking'. Zijn Grapjazz ensemble 14CMS combineert jazz-   en popmuziek. Het programma 'Weemoed' met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Naar aanleiding daarvan verscheen in 2000 de solo CD 'Lucht'. Als studiomuzikant heeft hij aan verschillende andere CD producties meegewerkt.

Hij speelt met 'Triosonic' hedendaagse geïmproviseerde muziek, gebaseerd op moderne compositietechnieken uit de 20 e eeuwse klassieke muziek. De CD's met dit trio zijn enthousiast ontvangen door pers en publiek. In november 2002 is Triosonic op tournee geweest met gastsolist pianist Michiel Braam.

Met het Roemeense 'Jazz Unit' verscheen de CD 'From Now On' en trad hij op in Roemenie en Frankrijk. Met 'Sinew' (van drummer Ruud van Helvert) in Spanje en Duitsland. De groep '4 Horns Only' (trombone, hoorn en 2 saxofoons) speelt eigen composities en 'Gemong' (met tabla-speler Sandip Bhattacharya) zoekt de confrontatie tussen twee vertegenwoordigers van de Indiase klassieke muziek en twee Nederlandse improvisatoren. 'The Cricketeers' spelen de liedjes van Walt-Disney in een jazz-sextet bezetting met zanger Marco Wetzer. Marco heeft met Gabby Bakker ook de Kinderliedjes gezongen op teksten van Hans Dorrestijn. Deze 12-toons composities zijn in 2003 op CD opgenomen.

In 2005 zijn twee DVD's verschenen met het programma 'Afscheid'. De beelden van de zwerm spreeuwen passen goed bij de muziek van Ferdi Schukking.

Ferdi Schukking experimenteert veel met microtonen. Hij heeft veel samengewerkt met kunstenaars, dansers en dichters. Naast de sopraansaxofoon speelt hij ook tenor-, bariton- en altsaxofoon.

Ferdi Schukkings veelzijdigheid is herkenbaar in elke solo die hij speelt. Hij weet een gevoel, dat kenmerkend is voor een specifieke compositie, te vertolken op een wijze die past bij dat moment. Zijn flexibiliteit en openheid geven zijn muziek haar vitale en speelse karakter.

Niko Langenhuijsen (1951)

Componist/arrangeur, bassist, pianist en orkestleider. Vanaf de jaren zeventig actief met eigen groepen (groep Ohm, Vaalbleek Vokaal, Caoutchouc). Kreeg een Edison voor de LP "Hypo" in 1985.
Was altijd al ge´nteresseerd in het bij elkaar brengen van verschillende disciplines. In de jaren negentig vooral veel experimenten met flamenco en als componist/arrangeur gaat hij meer symfonisch schrijven (Metropole Orkest met o.a. de Nederlandse muziekdagen, Paul van Kemenade, Eric Vloeimans, Guus Tangelder Big Band en symfonische projecten voor het Fontys Conservatorium).
Speelt als bassist bij Pierre Courbois in het vijfkwartssextet, als pianist in het Traveling Light Piano trio en in de flamencogroepen van Nuria Manglano en La Kika.