SINEW "Format 4.0"


Over de musici | Optredens | Geluidsfragment

De groep speelt nieuwe composities waarin Jazz, moderne compositie en alternatieve rock grensloos worden vermengd tot ritmisch geavanceerde, gloedvolle lyriek in wringende geluidssculpturen, met oog voor detail, improvisatie avontuur, persoonlijk commentaar en gezonde anarchie.

Sinew bestaat uit:
Ruud van Helvert, Ferdi Schukking en Andreas Suntrop


Ruud van Helvert (Roosendaal, 1964) studeerde klassiek slagwerk en geïmproviseerde muziek aan de conservatoria in Tilburg en Amsterdam. Als slagwerker speelde hij o.a.in Flank, Jazz from Hell, de Fuzzband, het EI-ensemble, Bigband Nieuwe Muziek, het Palinckx project "de wraak van de mummie", Blast, Triosonic en Dead Parrot.

Hij was medeoprichter van en componist voor Blast, nam daarmee de CD Puristrirup op en tourde door Europa en de Verenigde Staten. Hierbij speelde hij o.a. op Hollandse Nieuwe (BIM), Amsterdam1989, MIMI-festival, Arles Frankrijk 1990, Internationales Treffen Innovativer Musiker, Aachen Duitsland 1991, Gruppen festival (The Kitchen), New York VS 1993, Tegentonen festival, Rotterdam 1993 en VPRO's La Stampa (radio) 1992.
In 1993 richtte hij de groep Sinew op. Een trio dat zijn composities speelt en waarin hij als drummer gebruik maakt van een speciale elektro-acoustische set dat het klankbeeld van de groep beduidend verrijkt.
In 1998 deed de groep een succesvolle Europese tournee met een project genaamd The SINEW Double Triad (ondersteund door Het Fonds voor de Podiumkunsten en Het Fonds voor de Scheppende Toonkunst), waarin de bezetting werd gespiegeld door drie gasten, Guigou Chenevier drums, Nick Didkovsky gitaar, en Luc Houtkamp saxofoon.

Saxofonist Ferdi Schukking (Amsterdam, 1959) is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht.
Zijn klassieke opleiding vindt z'n weerklank in het 'Delphi saxofoonkwartet', een duo met pianiste Bea de Jong en diverse ad hoc ensembles waarin hij speelt. In zijn saxofoon soloprogramma 'De Ontmoeting' combineert hij klassieke en geïmproviseerde muziek. In 1989 won hij met Ingeborg van Stiphout (piano) het KRO-saxofoonconcours lichte muziek en in 1995 verwierf hij de Dordtse Jazzprijs met zijn septet 'Very Shucking'.

Zijn Grapjazz ensemble 14CMS combineert jazz- en popmuziek. Het programma 'Weemoed' met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Als studiomuzikant heeft hij aan verschillende CD producties meegewerkt. Ferdi Schukking experimenteert veel met microtonen. Hij heeft veel samengewerkt met kunstenaars, dansers en dichters. Naast de sopraansaxofoon speelt hij ook tenor-, bariton- en altsaxofoon.


Andreas Suntrop (Unna, 1966) Op zijn zeventiende verwisselde Andreas zijn accordeon voor de gitaar. In 1996 studeerde hij UM af aan het Rotterdams Conservatorium.
Hij is lid van het Belgische Jazz-kwintet 'Pentachrome'. Met de band 'Geel' heeft Andreas het Middelsee-Jazzconcours 1998 gewonnen en een tweede plaats op het Jazzconcours van Gexto '97 in Spanje behaald.

Hij speelde onder andere op het North-Sea Jazzfestival en op het Jazzfestival van Antibes in Frankrijk.
Met het 'Pieter de Mast 4' heeft hij in 1999 de CD 'Tracing' opgenomen. Verder heeft Andreas in de Nederlandse en Belgische theaters getourd met Lori Spee en de Belgische muziekproductie 'Kinderspel'. Hij participeert in het voor 'Rotterdam 2001' opgezette project 'Jazzerall'. Andreas speelt tevens in de popband 'Mimezine'.



Optredens:
Donderdag, 14 februari 2002,
USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Geluidsfragment:
Thec Fir (Ruud van Helvert)

Voor boekingen en informatie email Ruud van Helvert


Naar "the next generation"