Gemong: East meets West
Optredens | Bestel de CD

zaterdag 3 november, SJU Huis, Utrecht
Music: World Series
Sandip Bhattacharya's Talking Tabla
aanvang 21.00 uur, zaal open 20.30 uur, fl 15,-

De gerenommeerde Indiase tablaspeler Sandip Bhattacharya is niet alleen doorkneed in Indiase klassieke muziektradities, hij slaat ook nieuwe wegen in. Hij maakt deel uit van Vedaki, wereldmuziekensemble avant la lettre, en heeft samengewerkt met musici als flamencogitarist Eric Vaarzon Morel [die in maart een concert in de Music: World Series geeft] en de Senegalese slagwerker Ali N'Diaye Rose. Indiase cyclische ritmepatronen vormen de basis voor volksmuziek en klassieke raga's in combinatie met Malinese zang en elementen uit de jazz.

  • Sandip Bhattacharya [India] tabla, pakhawaj, zang
  • Nandkishore Muley [India] santoor
  • Tjitze Vogel [Nederland] contrabas
  • Abu Kamar [Mali] 'ngoni, zang
  • Ferdi Schukking [Nederland] sopraan- en tenorsaxofoon

Op maandagavond 15 mei en dinsdagavond 16 mei 2000 vond in het Kloosterhuis te Sambeek en de Kloostertuin te Woerden een unieke confrontatie plaats tussen twee vertegenwoordigers van de Indiase klassieke muziek en twee Nederlandse improvisatoren. Het trio 'Gemong' van Ferdi Schukking saxofoons, Sandip Bhattacharya op tabla en Jan Nijdam contrabas was voor deze gelegenheid uitgebreid met sitarspeler Ganesh Mohan.
De muziek beweegt zich tussen de klassieke Indiase raga's en de vrije improvisaties uit de Nederlandse school. De gespeelde en gezongen raga's kenmerken zich door hun ritmische variaties in onregelmatige maatsoorten en het gebruik van microtonen. In de vrije improvisaties wordt vooral gewerkt met klankkleur en de sfeer van het moment. De musici hebben allen hun sporen verdiend in de Nederlandse en Indiase muziekscene.

Ferdi Schukking, saxofoons, is klassiek geschoold en heeft veel ervaring in de modern ge´mproviseerde muziek met o.a. Very Shucking en Triosonic. Met danseres Truusje Graste speelt hij het solo-programma 'Weemoed', waar onlangs een solo CD van is uitgekomen. In maart verscheen ook de tweede CD van het 'Grapjazz' ensemble 14CMS.

Tablaspeler Sandip Bhattacharya studeerde in Bombay, India. Hij leeft en werkt al een aantal jaren in Amsterdam. Zijn klassieke scholing combineert hij met een improvisatietalent dat gekenmerkt wordt door z'n stijlvol gevoel voor kleur. Ook van hem verscheen in 1999 een solo CD.

Ganesh Mohan, sitarspeler uit Bombay en professor aan de University of Music. Hij speelt over de hele wereld en is regelmatig te horen op radio en TV.

Contrabassist Jan Nijdam studeerde in Amsterdam. Hij speelde met alle belangrijke improvisatoren van Nederlandse bodem, o.a. met Ab Baars, Jaap Blonk, Cor Fuhler, Michiel Scheen, Joost Buis en Tobias Delius. Jan Nijdam wordt geroemd om zijn grote toon, zuivere intonatie en een overtuigend eigen instrumentale aanpak.


Geluidsfragment:
Rupaktaal


Het concert in Sambeek is opgenomen en op CD verkrijgbaar, voor € 7,- te bestellen