Ferdi Schukking DVD's 'Afscheid'

Optredens | Filmfragment | Bestel DVD | ContactAfscheid is een 34:30 minuten durende compositie die live gespeeld wordt op sopraan- en tenorsaxofoon met een laptop en beamer als begeleiding. Ruud van Helvert heeft de drumpartijen ingespeeld. Ik heb de compositie achter de piano geschreven en met een synthesizer ingespeeld op de computer en gemodificeerd. De opnamen zijn allemaal bij mij thuis gemaakt. De drums en saxofoon zijn live ingespeeld. Bij optredens kan gekozen worden voor de solo of de duo versie (met drums). Ruud Tuithof is wederom de grafisch ontwerper van de hoes en het DVD menu.

De premiére vond plaats in de Agnietenkapel, Gouda in oktober 2004 tijdens een expositie opening van Kunstcentrum Burgvliet. Op de achterwand werd een film geprojecteerd die reageerde op het geluid.

De zes delen zijn verschillend van sfeer en karakter, maar de nadruk ligt op de rustige voortgang van het ritme. Ook de trein van station Woerden die regelmatig langsdendert zorgt voor een doorgaande beweging. Jelle (2 jaar) heeft in zijn voor buitenstaanders nog onbegrijpelijk gebrabbel een wezenlijke bijdrage geleverd door hier en daar commentaar op de compositie te fluisteren.

Ik heb samen met Ruud twee versies ingespeeld: een rustige en een hectische variatie. Op de DVD's zijn deze versies te zien/horen: op de eerste een spectaculair ballet van een zwerm spreeuwen in Woerden, die gedurende een paar weken elke avond in de schemering op zoek waren naar een slaapplaats. Ik ben twee weken achter de spreeuwen aangereden, de camera in de aanslag. Ze verschenen dan weer boven een weiland, dan vertrokken ze weer richting snelweg etc. De beelden waren ook erg onrustig daardoor. Na twee weken heb ik de camera op een statief gezet en heb gekeken (en me verbaasd) hoe ze 45 minuten op dezelfde plek bleven rondcirkelen. Ze vlogen in en uit beeld, de mooiste figuren makend. Je ziet de vogels aan het begin uit de boomgaard opvliegen en aan het eind verdwijnen steeds meer groepjes terug in de bomen voor een slaapplaats. Alles is real time opgenomen. Dat kun je ook zien aan de wolken en aan de lantaarnpaal die aan het eind aanflitst. Kortom, heel bijzonder.

Op de andere film reageert het beeld op het geluid.
Beide films kunnen geprojecteerd worden tijdens het optreden.

De titel 'Afscheid' ontstond nadat de muziek af was, maar vr het maken van de film. In eerste instantie had ik dat gevoel, luisterend naar de muziek. Door de melancholische, weemoedige sfeer kwam die titel naar boven drijven. Ook de vertrekkende en langsstormende treinen op de DVD geven dat afscheidsgevoel. De associatie met het overlijden van mijn goede vriend bassist Theo Hoogstins leek een logische. Later realiseerde ik mij dat ook de geboorte van Jelle, die op de DVD een prominente rol vervult als fluisterende commentator op de compositie, een soort afscheid was. Op het moment dat ik de navelstreng doorknipte was het een eigen, zelfstandig persoon geworden en nam ik afscheid van 'mijn' kind. Toen ik de spreeuwen hun ballet zag uitvoeren in Woerden wist ik dat dat de juiste film bij de muziek zou zijn. De vogels symboliseren het ultieme afscheid van het aardse bestaan. Soms dromen we dat we kunnen vliegen om de werkelijkheid te ontvluchten.


Het soloprogramma 'Afscheid' is in 2004 gecomponeerd met behulp van de 'Toonklok' van Peter Schat. In zes delen worden acht uren doorlopen. Telkens met hetzelfde systeem van accoordopbouw:

Het 2e deel van de compositie is geschreven in het 5e uur, intervalstructuur kleine secunde, reine kwart. De sturing geschiedt door het 2e uur. Doordat ik drie groepen van 4 in plaats van 4 groepen van 3 gebruikt heb, zou je ook van een 7e uur sturing kunnen spreken (fis-cis-es).


Op de DVD's zijn de films te zien met de volgende muzikale delen:

  1. Sopraan, 3e & 8e uur
  2. Sopraan, 5e uur
  3. Tenor, 7e uur
  4. Tenor, 4e uur
  5. Sopraan, 6e & 9e uur
  6. Sopraan, 11e uur

 

Voor boekingen en informatie:
Ferdi Schukking
Tel: 06-27450
768
Email: duodenum@xs4all.nl