discografie Theo Hoogstins | terug naar index pagina

Theo Hoogstins (contrabas)

website Theo Hoogstins


Kollum,
Holland,
1955
Theo Hoogstins genoot een klassieke opleiding contrabas aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen bij Peter Korpershoek en in Sienna bij Franco Pertrachi en is zich na zijn opleiding gaan toeleggen op het spelen en componeren van jazzmuziek.

De componist/bassist ontving in 1987 op het NOS-Jazzfestival in de Meervaart te Amsterdam de compositieprijs en kreeg in 1990 op het Middelsee Jazztreffen in Leeuwarden de solistenprijs toegekend.

In zijn composities is zijn klassieke achtergrond duidelijk hoorbaar, daar hij elementen en compositietechnieken uit de modern-klassieke muziekhistorie gebruikt, zoals dodekafonie, polyritmiek, bitonaliteit en de Toonklok van Peter Schat, waarover hij een artikel publiceerde in Jazzfreak (mei/juni 1994). Zijn compositorische activiteiten worden ondersteund door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

Door op zijn eigen wijze het westerse muzikale erfgoed te integreren in de jazz, heeft hij een eigentijdse stijl doen ontstaan, waarbinnen veel ruimte is voor musici om zich solistisch te profileren.

In 1993 presenteerde hij in het Concertgebouw in Amsterdam de CD Ear Opener van zijn Octet en in 1995 produceerde hij de CD De Boventoon o.l.v. Herman de Wit en Theo Hoogstins, waarop ook vier van zijn composities te horen zijn. Met zijn orkesten Hoagstens 5, Het Theo Hoogstins Octet en De Boventoon was hij reeds te horen op alle grote jazzpodia. Verder is hij als companist/bassist actief in diverse orkesten en te horen op diverse CD's. Als gastdocent Compositie aan het Utrechts conservatorium en als workshopdocent (o.a. in Gouda, Den Helder, Amsterdam, Rotterdam en Enkhuizen) biedt hij de nieuwe generatie jazzmusici de mogelijkheid haar visie op muziek en innovatie daarvan te verbreden en daarmee de grenzen van de traditie te verleggen.