Eddie Harris (1934-1996) heeft nooit de erkenning gekregen die hij verdiende. Daar heeft hij onder geleden. Toch had hij ook humor getuige de titel van zijn plaat uit 1986: ‘Eddie Who?. Hij is bij het grote publiek bekend geworden door zijn hit met Les McCann ‘Compared To What’ en zijn ‘Freedom Jazz Dance’ is door vele jazz grootheden gecoverd.
Hij was zeer innovatief. Was in de jaren 80 al bezig met z’n ‘variphone’, een electrische saxofoon. Verder bespeelde hij de Saxobone (saxofoon met trombonemondstuk) en een ‘reed trumpet’, een trompet met een saxofoon mondstuk. Zie hiervoor het filmpje op mijn website.
Eddie Harris speelde een mix van latin, funk en blues. Hij is geboren in New Orleans met een Cubaanse vader en Amerikaanse moeder.
Veel musici zijn door hem beïnvloed: Miles Davis is mede door hem de fusion hoek ingedoken en ook de Headhunters van Herbie Hancock zijn schatplichtig aan Eddie Harris. Michael Brecker, Greg Osby en Steve Coleman zijn een grote fan van zijn muziek.
In Nederland zegt Benjamin Herman 'alles gejat te hebben van Eddie Harris'. Dat horen we ook terug in de liedjes van zijn ‘New Cool Collective’. Ook Rolf Delfos (Jazzinvaders) en Maarten Ornstein (SFEQ) hebben onmiskenbaar Eddie Harris invloeden.
Vanuit de souljazz heeft Eddie Harris funky invloeden en latin ritmes toegevoegd. Ook zijn melodieën zijn onconventioneel. Zo gebruikt hij vaak kwartensprongen (Freedom Jazz Dance, Mean Greens).
In deze workshop spelen we veel stukken van Eddie Harris. Van z’n beginperiode tot z’n samenwerking met Quincy Jones in de jaren ’80.
We spelen onder andere:
A.M. Blues
Cold Duck Time
Freedom Jazz Dance
Hikky Burr
Listen Here
Mean Greens
Movin’ On Out
Sham Time
There Was A Time
Yeah, Yeah, Yeah
De stukken zijn vaak eenvoudig qua akkoordenschema’s. Sommige thema’s zijn lastig. Het zijn allemaal groovy stukken. Timing is belangrijk. We zullen een paar solo’s van hem spelen om te kijken wat het zo funky maakt.
Een workshop voor iedereen die van funky, groovy muziek houdt!
Van de blazers wordt verwacht dat ze noten kunnen lezen. De ritmesectie moet vertrouwd zijn met het spelen van akkoordenschema’s.
Op mijn website staan een aantal mp3 van de stukken die we spelen. Daar vind je ook al een aantal uitgeschreven solo's.
Data: 8 zondagen 31 januari, 7, 14, 28 februari, 6, 13, 20 maart en 3 april 2016.
Mogelijk optreden in Gouda Studio’s, datum nog in overleg, waarschijnlijk zondagmiddag 10 april.
Tijdstip: zondag van 11.00 – 13.30 uur en van 14.00 – 16.30 uur. Geef hieronder aan in welke groep je wilt spelen.
Locatie: Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34 B, 2802 BC Gouda.
Er is een complete backline aanwezig met piano, (zang)installatie, drumset, gitaar- en basversterkers.
Parkeren is gratis in de wijk, 15 minuten lopen vanaf station Gouda.
Prijs: € 150
Geef je op door onderstaand formulier in te vullen:
terug naar docent
|