Duo met dichter Frouwkje Zwanenburg


 

Het duo met Frouwkje Zwaanenburg is ontstaan gedurende haar stadsdichterschap in Gouda in 2005. Sindsdien hebben wij vele malen opgetreden. Op Youtube zijn diverse filmpjes te zien van onze voordrachten.

Zie ook de website van Frouwkje: 'Roosvenster'

 

 

 

Bloembollenstraatgedichten

Frouwkje Zwanenburg (gedichten) en Ferdi Schukking (saxofoons)

In het kader van een gemeentelijke bloembollenaktie heeft Frouwkje Zwanenburg voorjaar 2007 bij 22 straten in Gouda een bloembollenstraatgedicht gemaakt. De saxofonist Ferdi Schukking heeft de gedichten al improviserend muzikaal begeleid. Onderweg heeft Sijmen Tol wetenswaardigheden verteld over de (literaire) geschiedenis van Gouda.

De gedichten zijn ook te koop in gedrukte en geplastificeerde vorm of als DVD waarop alle bloembollenstraatgedichten met muzikale begeleiding voorgedragen worden. De kracht van de gedichten wordt daarin versterkt door de beelden die de VJ Gerda Geertens er bij heeft geïmproviseerd. Behalve tijdens de wandeling zijn ze ook te koop, los of als set, bij boekhandel Verkaaik. De prijs per gedicht is €4,50; de complete set kost €50 en te bestellen bij Roosvenster.

De DVD wordt op zaterdag 8 september 2007 van 11.30-12.00 op het Weeshuisplein in Gouda gepresenteerd.

Frouwkje Zwanenburg (1953) schrijft al heel lang gedichten. Het zijn gedichten die impressionistisch van aard zijn. Ze gaan over de liefde, de natuur, de stilte en de dood en ook over actuele zaken als enkele jaren geleden de schietpartij in Beslan en de brand in het opvangcentrum voor asielzoekers in Schiphol- Oost. In januari 2005 werd ze gedurende twee jaar de stadsdichteres van Gouda. Daarvoor was er een bibliofiele uitgave gemaakt met als titel "Woorden zijn rozen". In 2005 verscheen er een nieuw bundeltje van haar hand: "En niet weten wat je wacht." Voorop en binnenin het boekje zijn drie foto's opgenomen van de goudse fotograaf Casper Cammeraat, met wie Frouwkje samenwerkt. Ze houdt van het creatieve aspekt van het kunst maken met andere kunstenaars. Momenteel treedt ze regelmatig op met de saxofonist Ferdi Schukking. In oktober 2007 is "Het Roosvenster", atelier voor voordracht en poëzie gestart.

Saxofonist Ferdi Schukking (1959) is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht. In 1989 won hij met Ingeborg van Stiphout (piano) het KRO-saxofoonconcours lichte muziek en in 1995 verwierf hij de Dordtse Jazzprijs met zijn septet 'Very Shucking'. Het programma 'Weemoed' met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Naar aanleiding daarvan verscheen in 2000 de solo CD 'Lucht'. De CD's van Triosonic zijn enthousiast ontvangen door pers en publiek. In november 2002 zijn zij op tournee geweest met gastsolist pianist Michiel Braam. Met het Roemeense 'Jazz Unit' verscheen de CD 'From Now On' en trad hij op in Roemenie en Frankrijk. Met 'Sinew' (van drummer Ruud van Helvert) in Spanje en Duitsland. 'Gemong' (met tabla-speler Sandip Bhattacharya) zoekt de confrontatie tussen twee vertegenwoordigers van de Indiase klassieke muziek en twee Nederlandse improvisatoren. In 2005 zijn twee DVD's verschenen met het programma 'Afscheid'. De beelden van het ballet van de zwerm spreeuwen passen goed bij de muziek van Ferdi Schukking. In 2007 verscheen een CD met pianist Jarno van Es en contrabassist Niko Langenhuizen. Zij participeren ook in 'Impromuda' een Tilburgs improvisatiekwartet met een aantal dansers. Ferdi Schukking experimenteert veel met microtonen. Hij heeft veel samengewerkt met kunstenaars, dansers en dichters.