14CMS staan weer te popelen!

De Woerdense Grapjazz-formatie 14CMS (Veertien Centimeters) staat weer te popelen om de Nederlandse podia te bestijgen. De band is opgericht in 1992 en bestaat sinds 1997 uit prater Roel C. Verburg, gitarist Erik Meenks, Bert Oostveen op bas, drummer Martijn van Jaarsveld en saxofonist Ferdi Schukking.
De teksten gaan over uiteenlopende onderwerpen: vampirisme, het studentenleven, SM, het bespelen van een flipperkast, grootheidswaanzin enz. In de muziek komen veel rare maatsoorten, chaotische structuren, bizarre wendingen en allerhande improvisaties voor. Dit geheel resulteert in een combinatie van Nederlandstalige (doorgaans grappige) rap met (af en toe experimentele) jazzpop waarbij vele parodieën op al bestaande muziekstijlen (zoals Soul, Country, Rock, Carnaval en Hiphop) niet geschuwd worden. Deze muziekstijl laat zich volgens de band het beste omschrijven als Grapjazz. Met de uitkomst van hun nieuwe Live-CD 'Alle 14 Live' en met een grote hoeveelheid nieuw materiaal is het enthousiasme en de spelvreugde groter dan ooit. Voor diegenen die de 14CMS (nog) niet kennen, volgt hier de eerste recensie van hun nieuwe CD, afkomstig uit de Fret van juli 2000:

"Humor is nog steeds één van de belangrijkste ingrediënten van de Veertien Centimeters. De Nederlandstalige teksten zijn regelmatig verantwoordelijk voor een stevige grijns op het gelaat. Daarnaast heeft de muzikale ontwikkeling bij dit vijftal bepaald niet stilgestaan. De jazz-invloeden zijn nog steeds hoorbaar, maar de Woerdenaren kijken niet op een stijl meer of minder. Country, hiphop, funk, crossover, folk, gruntmetal, van alles is er te ontdekken in het bonte allegaartje. Die stijlen speelt het gezelschap schijnbaar met het grootste gemak en dat verraadt de grote muzikale bagage. 14CMS is bij uitstek een liveband vandaar dat het een goede zet is geweest om dit album dat karakter mee te geven..."

Ton van Bemmel schreef op Teletekst (augustus 2000):

"Als de uitstekende muzikanten van de 14CMS op het podium staan, gaat iedereen voor de bijl."

Geluidsvoorbeelden van de CD zijn reeds op het web beluisterbaar, surf daarvoor naar:
http://www.xs4all.nl/~duodenum/14CMS/docs/avl.html

Hier volgen nog een aantal citaten uit recensies van de eerste CD 'Alle 14 Goed':

'Daar ga je dus even voor zitten, maar niet lang want de muziek swingt, rockt en bebopt als de pieten.' (Ton van Bemmel, Teletekst maart 98)

'De muziek van de 14CMS is een allegaartje van muziekstijlen (jazz, funk, country, rock, rap) …dat door de grillige aaneenschakeling onderhoudend is en vooral goed past bij de teksten.' (Jan van der Plas, Music Maker mei 98)

'Popmuziek is een ernstige zaak, maar niet als het aan de 14CMS ligt: de band zag er niet tegen op vreemde zijpaden van het genre te bewandelen en ging af en toe merkwaardig jazzy dan wel Zappa-esque tekeer.' (Dietmar Terpstra, Amersfoortse Courant)

'Een geweldige zanger zal Verburg nooit worden, maar hij beperkt zich tot een soort parlandostijl waarbij dat ook niet stoort. Lou Reed en Bob Dylan zijn daar ook groot mee geworden, dus waarom Roel Verburg niet.' (Jan van der Plas, Music Maker mei 98)

'De teksten die door 'prater' Roel C. Verburg zeventien nummers lang over de luisteraars worden uitgestort gaan over alles en niets, maar staan soms bol van de pure poëzie.' (Michiel Boesten, Grap Amsterdam febr. 98)

'Liefhebbers van iets artistieker werk kunnen aan dit album een hoop lol beleven.' (Rolf Strootman, Fret sept. 98)

Voor meer informatie/CD/boekingen bel/mail:
Ferdi Schukking: 06-27450768, duodenum@xs4all.nl

http://www.xs4all.nl/~duodenum/14CMS/
http://members.xoom.com/14cms/