'Wee B. Dooinit'
Een dubbele workshop met koor en Bigband!

Van 3-9 augustus in Acquet, Frankrijk vindt wederom een uniek project plaats. Twee workshops in één week. We combineren een koor met een bigband. Het koor zingt met een fantastische live bigband. De bigband krijgt alle kans flink uit te pakken. De koorleden zingen gezamenlijk, maar voor de liefhebber ook solo met de band. Met de backgrounds van het koor. Er wordt gescat en gesoleerd door de bandleden. De interactie tussen deze disciplines zal voelbaar zijn in elke noot die we spelen en zingen.
We spelen repertoire van de legendarische Quincy Jones. Hij heeft geschreven voor alle grootheden uit de jazz en popmuziek. Van Frank Sinatra en Count Basie tot Stevie Wonder en Michael Jackson. Daarnaast heeft hij veel soundtracks geschreven voor films en TV-series o.a. Steven Spielberg’s The Color Purple, Sanford & Son en The Wiz (met Michael Jackson).
We spelen een gevarieerd repertoire o.a.
Met koor:
George Benson: Gimme The Night
Aretha Franklin – Just Right Tonight
Michael Jackson: Bad, Beat It, Thriller (medley)
Quincy Jones: Wee B. Dooinit
Frank Sinatra: I Just Can't Stop Loving You (ook: MIchael Jackson)
Donna Summer – Love Is In Control
Stevie Wonder: Superstition
Instrumentaal:
Soul Bossa Nova (ook: Swingle Sisters)
The Color Purple (ook: Musical)
Big Band:
Belly Roll
Chump Change (herkenningsmelodie Langs de Lijn)
Sanford & Son (TV-serie)
Je kunt hier een aantal mp3 beluisteren uit het repertoire.

De workshops staan onder leiding van de gerenomeerde worskshopleiders Marlou Vriens en Ferdi Schukking.

De koorleden repeteren met Marlou in het nieuwe atelier.
Heb je zin om lekker meerstemmig te zingen en op een leuke wijze je stem te verbeteren? Dan is dit je kans om mooie arrangementen in te studeren. Er zal veel aandacht zijn voor samenzang en tijd genomen worden voor technieken zoals timing, interpretatie en frasering. Alles wat nodig is om een nummer net dat beetje extra te geven. Vanuit de EVT zangtechniek zullen de puntjes op de i gezet worden. Daarnaast wordt er ook tijd/ruimte ingepland voor individuele stemcoaching!
Je krijgt de kans met een live band te zingen. De veiligheid van het koor, maar ook de mogelijkheid een solo te scatten of zingen. Misschien wil je wel alleen een nummer met de bigband doen. Je wordt gestimuleerd over de drempel te stappen en het gewoon te doen! Alles kan, niets is te gek. Als je zingen leuk vindt, kom je gewoon meedoen. Omdat het veel meerstemmig is, is enige zangervaring gewenst.

De band zal met Ferdi de nummers in de kerk instuderen. Het wordt een bigband met ritmesectie (piano, bas, drums, gitaar) en blazers. De klassieke bezetting: 4 trompet, 4 trombones, 5 saxofoons (2 alt, 2 tenor, bariton, eventueel met dubbeling op sopraan). Maar ook fluiten, clarinet, viool etc. zijn welkom om zich in te schrijven. Dan wordt het een Metropool Orkest.
We maken er natuurlijk een hechte bigband van. Vooral timing is belangrijk. We oefenen in secties. Als blazer moet je goed noten kunnen lezen, de ritmesectie is bekend met akkoordenschema’s. De solo’s moeten kort en krachtig zijn. Een statement neerzetten in 12 of 16 maten! Je krijgt daar uiteraard feedback op. Improvisatie ervaring is niet persé noodzakelijk als je geen solo wilt spelen.
Uiteraard besteden we ook tijd aan de arrangementen, zuiverheid, dynamiek etc.

Elke dag oefenen de twee groepen minimaal één sessie samen. Podiumpresentatie zal daarbij ook besproken worden. ‘s Avonds is er uitgebreid tijd om deel te nemen aan de gezellige sessies. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar een spetterend optreden op de vrijdagavond.

Marlou Vriens (1988) is een jonge zangeres met passie voor koren en vocal coaching. Ze is afgestudeerd in Rotterdam aan het Codarts Conservatorium en geeft daar op dit moment ook al les als gastdocent zang. Zij zingt in haar eigen jazz-formatie en wordt regelmatig als gast gevraagd bij verschillende Big Bands. Daarnaast leidt zij verschillende koren.
Zij heeft zich gespecialiseerd in de EVT techniek (Estille Voice Training) waarin ‘belten’ (vooral gebruikt in popmuziek) en ‘twang' veel gebruikt worden. Zij doceert ook vanuit de Lichtbergmethode en de CVT (Complete Vocal Technique) waarbij de stem op allerlei manieren gebruikt kan worden.

Saxofonist Ferdi Schukking (1959) heeft veel gespeeld in allerlei moderne jazz-ensembles, vooral in combinatie met andere disciplines (dans, beeldend kunstenaars, dichters). Hij geeft veel workshops en is gepassioneerd docent. Daarnaast schrijft hij veel arrangementen en geeft band-coaching lessen.
Terug naar docent