Terug
In september 2005 bijt saxofonist/componist Ferdi Schukking het spits af.

Op zondag 4, 11, 18 en 25 september speelt hij zijn programma 'Afscheid' met drummer Ruud van Helvert. 'Afscheid' is een 35 minuten durende film van een ballet van een zwerm spreeuwen. Deze film wordt op een groot scherm vertoond. De musici spelen 'live' mee met de gecomponeerde muziek. De compositie is geschreven met behulp van 'De Toonklok', een door Peter Schat ontwikkelt 12-toons ordeningsprincipe.

De titel 'Afscheid' ontstond nadat de muziek af was, maar vóór het maken van de film. In eerste instantie had ik dat gevoel, luisterend naar de muziek. Door de melancholische, weemoedige sfeer kwam die titel naar boven drijven. Ook de vertrekkende en langsstormende treinen op de DVD geven dat afscheidsgevoel. De associatie met het overlijden van mijn goede vriend bassist Theo Hoogstins leek een logische.

Later realiseerde ik mij dat ook de geboorte van Jelle, die op de DVD een prominente rol vervult als fluisterende commentator op de compositie, een soort afscheid was. Op het moment dat ik de navelstreng doorknipte was het een eigen, zelfstandig persoon geworden en nam ik afscheid van 'mijn' kind.

Toen ik de spreeuwen hun ballet zag uitvoeren in Woerden wist ik dat dat de juiste film bij de muziek zou zijn. De vogels symboliseren het ultieme afscheid van het aardse bestaan. Soms dromen we dat we kunnen vliegen om de werkelijkheid te ontvluchten.

De DVD 'Afscheid' is voor € 20,00 te bestellen bij Ferdi Schukking.

Ferdi Schukking (Amsterdam, 1959)

Saxofonist Ferdi Schukking is afgestudeerd op sopraansaxofoon bij Adri van Velsen in Maastricht. Daarnaast studeerde hij compositie bij Misha Mengelberg in Amsterdam en microtonaliteit bij dr. Rudolf Rasch in Utrecht.

Zijn klassieke opleiding vindt z'n weerklank in het 'Delphi saxofoonkwartet', een duo met pianiste Bea de Jong en diverse ad hoc ensembles waarin hij speelt. In zijn saxofoon soloprogramma 'De Ontmoeting' combineert hij klassieke en geïmproviseerde muziek.

In 1989 won hij met Ingeborg van Stiphout (piano) het KRO-saxofoonconcours lichte muziek en in 1995 verwierf hij de Dordtse Jazzprijs met zijn septet 'Very Shucking'. Zijn Grapjazz ensemble 14CMS combineert jazz-   en popmuziek. Het programma 'Weemoed' met danseres Truusje Graste verhaalt over de confrontatie tussen dans, beweging en muziek. Naar aanleiding daarvan verscheen in 2000 de solo CD 'Lucht'. Als studiomuzikant heeft hij aan verschillende andere CD producties meegewerkt.

Hij speelt met 'Triosonic' hedendaagse geïmproviseerde muziek, gebaseerd op moderne compositietechnieken uit de 20 e eeuwse klassieke muziek. De CD's met dit trio zijn enthousiast ontvangen door pers en publiek. In november 2002 is Triosonic op tournee geweest met gastsolist pianist Michiel Braam.

Met het Roemeense 'Jazz Unit' verscheen de CD 'From Now On' en trad hij op in Roemenie en Frankrijk. Met 'Sinew' (van drummer Ruud van Helvert) in Spanje en Duitsland. De groep '4 Horns Only' (trombone, hoorn en 2 saxofoons) speelt eigen composities en 'Gemong' (met tabla-speler Sandip Bhattacharya) zoekt de confrontatie tussen twee vertegenwoordigers van de Indiase klassieke muziek en twee Nederlandse improvisatoren. 'The Cricketeers' spelen de liedjes van Walt-Disney in een jazz-sextet bezetting met zanger Marco Wetzer. Marco heeft met Gabby Bakker ook de Kinderliedjes gezongen op teksten van Hans Dorrestijn. Deze 12-toons composities zijn in 2003 op CD opgenomen.

In 2005 zijn twee DVD's verschenen met het programma 'Afscheid'. De beelden van de zwerm spreeuwen passen goed bij de muziek van Ferdi Schukking.

Ferdi Schukking experimenteert veel met microtonen. Hij heeft veel samengewerkt met kunstenaars, dansers en dichters. Naast de sopraansaxofoon speelt hij ook tenor-, bariton- en altsaxofoon.

Ferdi Schukkings veelzijdigheid is herkenbaar in elke solo die hij speelt. Hij weet een gevoel, dat kenmerkend is voor een specifieke compositie, te vertolken op een wijze die past bij dat moment. Zijn flexibiliteit en openheid geven zijn muziek haar vitale en speelse karakter.

Ruud van Helvert (Roosendaal, 1964)

Ruud van Helvert studeerde klassiek slagwerk en geïmproviseerde muziek aan de conservatoria in Tilburg en Amsterdam. Als slagwerker speelde hij o.a.in Flank, de Fuzzband, het EI-ensemble, Bigband Nieuwe Muziek, het Palinckx project "de wraak van de mummie", Blast, Triosonic, Dead Parrot en Sinew.

Hij was medeoprichter van en componist voor Blast, nam daarmee de CD Puristrirup op, en tourde door Europa en de Verenigde Staten.

Hierbij speelde hij o.a. op Hollandse Nieuwe (BIM), Amsterdam 1989, MIMI-festival, Arles Frankrijk 1990, Internationales Treffen Innovativer Musiker, Aachen Duitsland 1991, Gruppen festival (The Kitchen), New York VS 1993, Tegentonen festival, Rotterdam 1993 en VPRO's La Stampa (radio) 1992.

In 1993 richtte hij de groep Sinew op. Een trio wat zijn composities speelt en waarin hij als drummer gebruik maakt van een speciale elektro-acoustische set wat het klankbeeld van de groep beduidend verrijkt.

In 1998 deed de groep een succesvolle Europese tournee met een project genaamd The SINEW Double Triad (ondersteund door Het Fonds voor de Podiumkunsten en Het Fonds voor de Scheppende Toonkunst), waarin de bezetting (Ruud van Helvert drums, Wiek Heijmans gitaar en Ferdi Schukking saxofoons) werd gespiegeld door drie gasten, Guigou Chenevier drums (Frankrijk), Nick Didkovsky gitaar (USA), en Luc Houtkamp saxofoon (Nederland).